Verrassende winnaars bij de clubkampioenschappen van 2024

Geplaatst op 25 april 2024

De clubkampioenschappen van 2024 hebben in elke spelsoort een verrassende winnaar opgeleverd. Na een lang seizoen vol met wedstrijden in de verschillende disciplines waren er uiteindelijk 5 leden overgebleven die mochten gaan strijden om 3 titels. Vanwege het feit dat Jan Herfkens in de finaleweek een weekje vakantie had geboekt werd de finale Driebanden al een aantal dagen eerder gespeeld. De overige twee finales (Libre en Bandstoten) werden gisteravond (24 april) gespeeld.

De finale Driebanden werd een strijd tussen Jan Herfkens (TMC 21) en Willem Palm (TMC 12). Jan heeft er al een jaartje driebanden opzitten en heeft dus al enige ervaring op kunnen doen. Voor Willem was het afgelopen jaar zijn eerste competitieseizoen bij de club, maar daarin heeft hij uitsluitend Libre gespeeld. Gebaseerd op zijn Libre-moyenne is toen een aantal TMC van 12 toegekend. Willem bleek echter best talent te hebben voor het driebandenspelletje en van dat lage TMC heeft hij dan ook dankbaar gebruik gemaakt. In de finale ging het tot 5-5 gelijk op, maar daarna nam Willem tot ieders verbazing geleidelijk afstand. Bij 10 en daarna ook bij 11 caramboles stokte de productie van Willem en in de 45e beurt kwam Jan weer langszij (11-11), maar in de 49e beurt maakte Willem zijn laatste carambole. Jan maakte in de nabeurt nog wel 4 caramboles, maar kon natuurlijk niet meer voorkomen dat Willem de terechte Clubkampioen Driebanden werd.

Voor de finale Libre en Bandstoten was redelijk wat publiek opgekomen en die gingen er dan ook eens goed voor zitten. Eerst was de  finale Libre aan de beurt, welke gespeeld werd tussen Bart van den Berg (TMC 65) en Bert van de Ree (TMC 51). Bart verkeert de laatste tijd in een blakende vorm en moet in de competitie inmiddels 80 caramboles maken. Bovendien is Bart de titelverdediger. Bert daarentegen is de meest wisselvallige speler van de hele club. Hij wisselt de meest belabberde partijen af met zeer hoogstaande partijen en gaat, vooral door dat laatste, volgend seizoen in de 2e klasse spelen. De uitslag van deze partij is dan ook van tevoren absoluut niet te voorspellen. Door de finaledruk kwam de partij zeer traag op gang, maar halverwege de partij kwam er meer schot in. In de 18e beurt dacht Bart de beslissende slag geslagen te hebben. Met een serie van 11 kwam hij op een voorsprong van 22 caramboles. Maar ook Bert was inmiddels bevrijd van zijn zenuwen en reageerde met een serie van 14. Die slag kwam Bart niet meer te boven, zodat Bert beetje bij beetje de achterstand ongedaan kon maken, zodat Bert de verrassende Kampioen Libre werd.

Bert van de Ree was ook vertegenwoordigd in de finale Bandstoten. Hierin moest Bert (TMC 24) de degens kruisen met Gerard Kuijt (TMC 15). Hoewel Bert geen echte bandstoter is had hij in het voortraject slechts één partij verloren. Gerard was de enige recreant in de finale en had zich met de hakken over de sloot geplaatst voor de achtste finales. Dat hij vervolgens ook nog de finale haalde was al een bijzondere prestatie. Hij ging dan ook zonder enige verwachting de strijd met Bert aan. Zoals verwacht nam Bert al direct een grote voorsprong en niemand gaf nog wat voor de kansen van Gerard. Maar toen Gerard in vijf beurten 7 caramboles maakte kwam plotseling de finish wel heel dichtbij. Ook Bert liet zich niet onbetuigd en maakte in die fase 5 caramboles. Gerard moest echter nog 1 carambole maken en voor Bert restten er nog 5. Na twee poedels lag er voor Gerard een vrij moeilijk combinatie, maar Gerard ging op z’n gemak op de tafel liggen, bekeek de situatie nog eens nauwkeurig en drukte af. “Raak”, en daarmee werd Gerard de nieuwe Kampioen Bandstoten.

Alle uitslagen zijn te vinden op Socie.


Aart van DronkelaarVerrassende winnaars bij de clubkampioenschappen van 2024