Freek knap 3e op GK

Geplaatst op 6 februari 2023

Onder de bezielende leiding van coach Leo heeft Freek een prachtige 3e plaats behaald tijdens de Gewestelijke Finale Hoofdklasse Libre. De finale werd gespeeld bij BV Carambole te Rumpt en bestond uit 8 deelnemers, waarvan 3 van district Eem- & Flevoland. De opgave was om sneller dan je tegenstander 160 caramboles bij elkaar te spelen.

Freek was als 5e geplaatst en was dus op voorhand geen favoriet voor de titel. Je zou dus kunnen denken dat hij zonder al teveel druk de strijd kon aangaan, maar toch blijkt dat in de praktijk net effe wat anders te liggen, want Freek opende het toernooi op vrijdagavond met 2 nederlagen. Pas daarna viel de spanning volledig van hem af, en dat leidde ertoe dat hij de rest van het toernooi geen partij meer verloor.

Zijn eerste tegenstander was gelijk een bekende, nl. René Ester van de Jol. Helaas voor Freek had René als eerste zijn zenuwen onder controle, want Freek verloor de partij, ondanks een mooie serie van 45, met een moyenne van 5,40, hetgeen voor Freek als matig bestempeld kan worden. In zijn tweede partij trof Freek de als tweede geplaatste John Sanders en ondanks dat Freek zijn niveau al wat begon op te krikken naar een moyenne van 7,09 had hij tegen John geen schijn van kans, want John maakte de partij in 11 beurten uit met een moyenne van maar liefst 14,54. Toch zal Freek niet echt geschrokken zijn van deze moyennes want tijdens trainingen laat hij regelmatig zien dat hij dat ook kan. Desondanks stond hij na twee partijen nog met lege handen en dus was er werk aan winkel voor coach Leo.

Blijkbaar heeft de coach zijn werk goed gedaan want de volgende dag stond er een compleet andere Freek. Dat bleek al direct in zijn eerste partij. Ook nu trof hij weer een bekende, nl. Rob van Dijk van Almere ’83. Hoewel dit een tegenstander van allure is won Freek de partij in 13 (!) beurten, hetgeen resulteerde in een prachtig moyenne van 12,30. Hiermee had Freek laten zien dat hij in deze finale niet als figurant wil fungeren, maar dat hij nog wel degelijk meetelt. Langzaam maar zeker kwam Freek in zijn bekende flow, want ook de tweede partij tegen de als eerste geplaatste Robbert Maijenburg raffelde hij in 13 beurten af en dat betekende dus opnieuw een moyenne van 12,30. Het zelfvertrouwen was weer terug en dat betekende dat ook zijn derde en laatste tegenstander op de zaterdagmiddag (Richard Reyneke) het onderspit moest delven, dit keer met een moyenne van 8,89.

Freek had er dus duidelijk zin in en hij wilde maar wat graag het niveau van de zaterdag een vervolg geven. Dat lukte weliswaar niet helemaal, maar het was in ieder geval voldoende om ook zijn laatste twee partijen te winnen. Hij begon de zondag tegen laagvlieger Peter Schönherr en ondanks dat Freek geen superniveau haalde won hij wel, maar van zijn moyenne van 7,27 zal hij niet erg opgewonden worden. Ook in zijn laatste partij hoefde hij niet tot het uiterste te gaan. Tegen Peter Faber won hij vrij eenvoudig met een mooi moyenne van 8,42.

Alles overziend kunnen we constateren dat Freek als enige de Gewestelijk Kampioen Rob van Dijk verslagen heeft en dat hij ook tegen Rob zijn hoogste serie van 62 op het groene laken toverde. Het overall moyenne van Freek kwam uiteindelijk uit op 8,508.

Ook opvallend was dat de deelnemers uit ons district Eem- & Flevoland op de plaatsen 1, 2 en 3 zijn geëindigd.

Als U geïnteresseerd bent in de volledige uitslag, klik dan hier.


Aart van DronkelaarFreek knap 3e op GK