Martien 6e van Nederland

Geplaatst op 21 maart 2024

Afgelopen weekend moest Martien Koopman bij Biljartclub “De  Liefhebber” in Warmenhuizen (N-H) aantreden voor de Nederlandse Kampioenschappen Libre 4e klasse. En aangezien Warmenhuizen niet naast de deur ligt had hij met behulp van de nodige sponsors een B&B geregeld, zodat hij alle aandacht en concentratie kon richten op het biljarten. Zelfs voor de hond was een logeerplek geregeld. Er waren in totaal 8 deelnemers, zodat er 7 partijen gespeeld moesten worden, verdeeld over 3 wedstrijddagen. Iedere deelnemer moest het aantal caramboles maken wat bij zijn niveau paste en daarbij gold een beurtenlimiet van 60. Een moyenne van 1,400 of hoger betekende promotie naar de 3e klasse.

Het belangrijkste probleem waar Martien mee te kampen kon krijgen was de spanning, want dat hij kan biljarten had hij al laten zien in de Districtsfinale en daarna ook nog weer eens door kampioen te worden van Gewest Midden Nederland. In de eerste partij moest Martien (TMC 37) aantreden tegen Arian van den Heuvel (TMC 45) van biljartvereniging Turnlust uit Den Helder. Onder toeziend oog van enkele clubleden bleek dat Martien de zenuwen toch nog niet volledig onder controle had, maar dat gold ook voor z’n tegenstander. Hij gaf Arian weliswaar goed partij, maar kon, ondanks een HS van 7, toch niet voorkomen dat Arian er met de punten vandoor ging. Martien bleef steken op een moyenne van 0,971, waarbij hij een tikkeltje onder zijn normale niveau bleef. In de tweede partij moest Martien het opnemen tegen Jeffrey Ballast (TMC 49) van biljartvereniging Carambole uit Rumpt, op papier de sterkste tegenstander. Martien kwam dan ook al snel op een behoorlijke achterstand, maar wist vervolgens het spel van Jeffrey volledig te ontregelen. Met een paar geluksballetjes bracht hij zijn tegenstander vervolgens helemaal tot wanhoop, waardoor het bij Jeffrey behoorlijk tussen de oren ging zitten. Dat bleek wel uit het feit dat hij na elke beurt op een andere stoel ging zitten. En zo kwam het dat Martien met een prachtig eindschot de overwinning naar zich toe kon trekken, weliswaar ook nu weer met een wat matig moyenne van 0,973, maar dat kon de pret nu even niet drukken.

Op de tweede dag moest Martien (onder het toeziend oog van de voorzitter) beginnen tegen Boeike de Gelder (TMC 39) van Biljartclub BV M/Dormans uit Hoensbroek. Met in het achterhoofd dat Boeike in de eerste partij een serie van 19 had gemaakt en een moyenne had van boven de 3, maar daarentegen in de tweede partij onverwacht verloor, kon het voor Martien alle kanten op. Helaas speelde Boeike echter ook tegen Martien weer boven zijn normale niveau, terwijl Martien qua niveau nog steeds wat achterbleef, hetgeen opnieuw resulteerde in een nederlaag voor Martien. Zijn moyenne van 0,961 gaf nog steeds geen teken van verbetering, waardoor hij voor het eerst op de laatste plaats terecht kwam. Ook in ronde vier tegen Laurens Valkenburg (TMC 39) van Biljartvereniging Hoogvliet kon Martien het tij nog niet keren. Sterker nog, zijn moyenne was zelfs wat gedaald naar 0,869. Net als tegen Boeike moest Martien ook in deze partij helaas diep door het stof. Blijkbaar begon Martien nu eindelijk wat aan de entourage te wennen, want in zijn laatste partij van de dag tegen Jordy van Eck (TMC 43) van Biljartvereniging De Haven uit Hengelo steeg hij plotseling boven zichzelf uit. Maar nu had Martien weer de pech dat zijn tegenstander zijn beste prestatie van het toernooi afleverde en dus schoot hij met zijn moyenne van 1,684 weinig op. Een schrale troost was nog wel dat hij deze partij verloren had van (wat later bleek) de toekomstig Nederlands Kampioen.

De laatste dag brak aan en Martien had zich stellig voorgenomen om niet als laatste te eindigen. Zijn laatste twee tegenstanders stonden resp. 1 en 2 punten voor op Martien, dus nog alle kansen om zich van die laatste plaats weg te spelen. Tegen Ronald Lammers (TMC 41) van de Rhedense Leeuw moest het gebeuren en het gebeurde ook, al was het moyenne van 0,925 opnieuw niet wat je normaliter van Martien mag verwachten. Opgepept door de opnieuw aanwezige clubgenoten was hij in ieder geval van de laatste plaats verlost en moest hij nu nog tegen de enige dame in het gezelschap, die de laatste plaats van Martien had overgenomen. Guillaume van Erven (TMC 31) van biljartvereniging De Ram uit Roosendaal was veruit de zwakste deelnemer, maar omdat ze 6 caramboles minder hoefde te maken dan Martien bleef ze wel een gevaarlijke tegenstander. Bovendien begon bij Martien zo langzamerhand de vermoeidheid en de altijd aanwezige pijn op te spelen, waardoor hij zijn minste partij afleverde van het hele toernooi: moyenne 0,804. Gelukkig was dat nog net genoeg om Guillaume te verslaan, waardoor Martien toch nog weer een plaatsje op de ranglijst steeg.

Al met al een prachtige 6e plaats met een algeheel moyenne van 0,977. Zijn hoogste serie van 7 uit de eerste partij heeft hij niet meer verbeterd. Als je verder bedenkt dat de 4e klasse Libre is gestart met ongeveer 2200 deelnemers is een 6e plaats zeker onze felicitaties waard.

Voor de volledige uitslag klik je hier.


Aart van DronkelaarMartien 6e van Nederland