Martien wint, maar geen finale

Geplaatst op 18 december 2023

Afgelopen week deden 4 Brothers mee aan de Voorwedstrijden Bandstoten 3e klasse. Bij deze Voorwedstrijden moet iedere deelnemer 6 partijen spelen en iedereen speelt het aantal caramboles wat bij zijn/haar niveau past. De winnaar krijgt dan 2 punten, de verliezer “nul”. Is de partij in de 50e beurt echter nog niet uit dan wint degene met het beste %Caramboles. In dat geval levert winst echter slechts 1 punt op. In de 3e klasse lopen de moyennegrenzen van 0,250 tot 1,200. er waren in totaal 43 deelnemers verdeeld over 8 poules.

Martien Koopman en Kees de Geus trapten ’s woensdags af in Putten bij BV 2 Brothers, terwijl Gangel Elbertsen diezelfde dag naar Biddinghuizen afreisde om aan te treden bij BBC. Een dag later vertrok Dries Schuurman naar Almere om daar uit te komen in een poule bij Almere ’83. Ook Kees de Wit was ingedeeld bij Almere ’83, maar moest zich helaas vanwege privéredenen terugtrekken.

Aangezien Martien Koopman in 2019/2020 voor het laatst aan de PK Bandstoten had meegedaan en toen een moyenne speelde van 0,506, kreeg hij als “nieuwe speler” dit moyenne als aanvangsmoyenne toebedeeld. Martien heeft zich echter ondertussen ontwikkeld als een echte specialist in het Bandstoten en dus was de bijbehorende TMC van 18 veel te laag voor dit seizoen. Dat bleek ook wel, want Martien won alle wedstrijden vrij eenvoudig en sloot uiteindelijk af met een moyenne van 1,090. Maar aangezien nieuwe spelers nooit hoger kunnen scoren dan 100% van hun aanvangsmoyenne kwam Martien net een paar punten tekort voor een finaleplek. Met een 11e plaats in het totaalklassement heef hij als tweede reserve nog slechts een minieme kans om te mogen deelnemen aan de finale.

Kees de Geus startte met een aanvangsmoyenne van 0,899 en een aantal TMC van 27. Voor Kees was dit niet het beste toernooi, want met een moyenne van 0,816 speelde hij bijna 10% 0nder zijn niveau. Met slechts één overwinning kwam hij dan ook slechts uit op een 39e plaats in het eindklassement.

Voor Gangel Elbertsen kwamen deze Voorwedstrijden wel op een heel ongelegen moment, want diezelfde middag nog was hij met Ab van Doornspeek in een hevig gevecht gewikkeld om een plaats in de Gewestelijke Finale Libre 3e klasse (dagcompetitie). Daarna snel vanuit Leusden naar huis, een snelle hap en meteen weer op weg naar het verre Biddinghuizen. Toch wist hij nog wel de eerste partij te winnen, maar daarna was de koek op. De volgende dag ging het wel weer wat beter, want toen wist hij ook nog twee van de drie partijen te winnen. In totaal dus 6 punten, maar een zeer matig moyenne van 0,941 (ruim 20% onder zijn aanvangsmoyenne). In het totaalklassement kwam Gangel dan ook niet verder dan een 33e plaats.

Dries Schuurman deed voor het eerst mee aan de Voorwedstrijden Bandstoten. Tot zijn grote teleurstelling was hij echter ingedeeld in een poule bij Almere ’83 en omdat Kees de Wit moest afzeggen zat hij ook nog eens met een vervoersprobleem. Omdat de afzegging van Kees alleen betrekking had op de tweede dag bood diezelfde Kees echter aan om de eerste dag toch met Dries naar Almere af te reizen. Geert Hoogerduijn beloofde vervolgens om Dries op de tweede dag te begeleiden. Dit werd door Dries zeer op prijs gesteld, want anders had ook hij verstek moeten laten gaan. Ook Dries is “nieuwe speler” en kreeg een aanvangsmoyenne 0,950 toegewezen. Dries speelde een wisselvallig toernooi, waarin hij zijn aanvangsmoyenne niet waar wist te maken. Hij speelde namelijk een moyenne van 0,897 en met 6 punten kwam hij uit op een 25e plaats in het totaalklassement.

De districtsfinale is van 26 t/m 28 januari bij B ’67 in Amersfoort, maar we zullen daar waarschijnlijk geen Brothers in aantreffen.

Een totaaloverzicht van de eindrangschikking vind U hier.


Aart van DronkelaarMartien wint, maar geen finale