Ab Districtskampioen, Gangel 2e

Geplaatst op 14 december 2023

Deze week speelden Ab van Doornspeek en Gangel Elbertsen mee in de Districtsfinale Libre 3e klasse (Dagcompetitie) bij Leusderkwartier in Amersfoort. De finale omvatte 5 wedstrijden verdeeld over 2 dagen. Elke deelnemer speelt zijn eigen aantal TMC, waardoor min of meer gelijkwaardige partijen worden gespeeld.

Op dinsdag werden 3 partijen afgewerkt. De eerste partij van Ab was tegen Klaas Hopman van BV ’75, die maar liefst 22 caramboles meer moest maken dan Ab. Klaas was daarmee de zwaarste tegenstander uit de groep en Ab wist, als hij die partij zou winnen, dat hij dan al een mooie stap zou zetten richting een eventuele titel. Ondanks hevig verzet van Klaas lukte het Ab om in een meer spannende dan hoogstaande partij als eerste de eindstreep te bereiken met een matig moyenne van 1,264. “Als je kampioen wil worden moet je ook de  slechte partijen winnen“, moet Ab gedacht hebben en zo is’t maar net. Het goede voorbeeld van Ab werd helaas niet gevolgd door Gangel. Tegen Allerd Huiswoud van Almere ’83 kon Gangel geen vuist maken. Gangel speelde met een moyenne van 1,093 ver onder de maat en moest de winst dan ook aan Allerd laten. In de tweede partij moest Ab aantreden tegen de altijd lastige Menno Agema van BV ’75. Blijkbaar waren de zenuwen bij Ab inmiddels een beetje weggeëbd, want in deze partij was zijn niveau alweer een stuk hoger dan in de eerste partij. Dat was nodig ook want Menno speelde eveneens uitstekend. Desondanks wist Ab de partij winnend over de streep te trekken in een prachtig moyenne van 2,263. Ook Gangel schroefde zijn niveau ondertussen wat op. Tegen Gerard Driessen van Almere ’83 moest hij vol aan de bak, maar ondanks dat Gerard op papier een stuk sterker is wist Gangel hem toch op de knieën te krijgen. In een spannende partij behaalde Gangel een moyenne van 1,880. In de derde partij moest Ab tegen Allerd en ook Ab kon het, net als Gangel, niet bolwerken tegen hem. In een zeer spannende strijd kwam Ab slechts één carambole tekort, maar ook dat levert helaas geen punten op. Met een moyenne van 1,500 kon Ab zich echter geen verwijten maken. Gangel speelde in zijn derde partij tegen Menno en ook Gangel bond Menno aan de zegekar met een heel mooi moyenne van 1,740.

De tweede dag ging voor de beide Brothers voortvarend van start. Ab moest allereerst aantreden tegen Gerard Driessen en daarin speelde Gerard niet zijn beste partij. Een moyenne van 1,482 was  dan ook voldoende om Gerard aan de zegekar te binden. Ook Klaas Hopman, de tegenstander van Gangel, begon niet best aan de tweede dag. Gangel had echter inmiddels de smaak van het winnen te pakken en legde zijn beste partij van het toernooi op het groene laken. Met een uitstekend moyenne van 2,136 had hij een makkie aan Klaas. Met allebei één nederlaag op zak moest er nog één partij gespeeld worden en dat was de onderlinge “Brotherstrijd” tussen Ab en Gangel. Op dat moment stond Ab aan kop en Gangel tweede. De overige deelnemers hadden allemaal minder punten en dus was het gemakkelijk uit te  rekenen wie Districtskampioen zou worden. Omdat het %moyenne van Ab beter was dan dat van Gangel had Ab aan een gelijkspel genoeg om kampioen te worden. Als Gangel zou winnen was hij echter kampioen. De druk op de partij was dan ook niet gering en dat was duidelijk af te lezen aan het niveau. Moyennes van 1,228 (Ab) en 1,114 (Gangel) zijn geen moyennes die we van ze gewend zijn. Ab had echter de meeste controle over de partij en werd dan ook terecht Districtskampioen. En ondanks dat  de laatste partij het %moyenne nog aardig naar beneden had gebracht legde Gangel toch nog beslag op de 2e plaats.

Als Districtskampioen heeft Ab zich dus automatisch gekwalificeerd voor de Gewestelijke Finale, welke op 7 mei 2024 gespeeld wordt bij BV ’75 in Leusden. Omdat Gangel 2e is geworden is hij als reserve aangewezen.

Als U geïnteresseerd bent in de volledige uitslag, klik dan hier.

 


Aart van DronkelaarAb Districtskampioen, Gangel 2e