Ab en Gangel met vlag en wimpel geslaagd

Geplaatst op 27 oktober 2023

Afgelopen maandag en dinsdag (23 en 24 oktober 2023) deden Ab van Doornspeek en Gangel Elbertsen een poging om zich bij de Voorwedstrijden Libre 3e klasse (dag) te plaatsen voor de Districtsfinale. Beide heren slaagden daarin ruimschoots, want Ab won maar liefst al zijn partijen en Gangel moest uitsluitend zijn meerdere erkennen in zijn clubgenoot, maar had daarentegen wel weer een veel beter algemeen moyenne. De wedstrijden vonden plaats bij BV ’75 in Leusden en elke deelnemer moest 4 partijen spelen. En omdat de poule slechts uit 4 deelnemers bestond werd de eerste en de laatste partij gespeeld tegen dezelfde tegenstander.

Ab moest in zijn eerste partij aantreden tegen Jan Kool van de organiserende vereniging, maar hoewel Jan een thuiswedstrijd speelde kon hij niet opboksen tegen een zelfverzekerde Ab van Doornspeek. Jan Kool moest 4 caramboles meer maken, maar had er aan het einde van de partij vier minder dan Ab, zodat Ab de eerste 2 punten binnen had met een acceptabel moyenne van 1,433.
Op hetzelfde moment rekende Gangel op de andere tafel af met Nico van der Vat, eveneens van BV ’75. Op papier was Nico de sterkste tegenstander uit de poule, maar daar had Gangel geen boodschap aan. Gangel ging de uitdaging graag aan en liet uiteindelijk Nico ver achter zich. Zijn moyenne van 1,956 zorgde bovendien voor een behoorlijke dosis zelfvertrouwen.

In de tweede partij waren de rollen omgekeerd. Ab moest tegen Nico en Gangel tegen Jan. Ab speelde tegen Nico een spannende partij, maar ook deze partij wist hij uiteindelijk toch uit het vuur te slepen. Het zou me echter niet verwonderen als Ab niet geheel tevreden was over zijn moyenne, want die liet met 1,303 nog wel wat te wensen over. Gangel daarentegen barstte inmiddels van het zelfvertrouwen en daar was die arme Jan Kool de dupe van, want met een fantastisch moyenne van 2,250 liet hij Jan ver achter zich. Beide Brothers konden dus met een tevreden gevoel huiswaarts keren.

Op de tweede dag moesten beide Brothers uit gaan maken wie van de twee op dat moment de sterkste was, want ze speelden tegen elkaar. Gezien de resultaten van de eerste dag zette het ruimschoots aanwezige publiek al hun geld in op Gangel, maar dat was buiten Ab gerekend. Ab speelde namelijk zijn beste partij van het hele toernooi en Gangel kon dit keer niet aanhaken bij zijn clubgenoot. Met een prachtig moyenne van 2,150 revancheerde Ab zich duidelijk voor de wat mindere resultaten van de eerste dag. Gangel stelde enigszins teleur, want zijn moyenne van 1,500 was het laagste tot dan toe.

De laatste partijen waren een herhaling van de eerste partijen. Ab en Jan speelden dit keer ver beneden hun kunne, maar de spanning vergoedde veel. Op de finish kwam Jan echter 2 caramboles tekort en kon Ab opnieuw 2 punten op zijn conto bijschrijven. Zijn moyenne van 1,194 was niet best, maar dat zou Ab op dat moment een zorg zijn, want door alle partijen te winnen kon de finale hem nauwelijks meer ontgaan.
Het was duidelijk niet het toernooi van Nico van der Vat, want ook in zijn laatste partij tegen Gangel kon hij geen indruk maken. Gangel hoefde dan ook niet tot het uiterste te gaan om de winst naar zich toe te trekken. Ook bij Gangel was de fut er blijkbaar een beetje uit want zijn moyenne van 1,451 was ook nu weer wat aan de lage kant.

Inmiddels zijn ook de  resultaten van de poules A en C bekend en kan de eindstand van de Voorwedstrijden worden opgemaakt. Aangezien er 6 deelnemers naar de finale gaan, was het toch nog wel even billen knijpen, maar voor de beide Brothers is er goed nieuws te melden. Ab gaat namelijk als 5e door op basis van het aantal wedstrijdpunten, maar Gangel gaat zelfs als 3e door op basis van zijn moyenne. Zowel punten als moyenne tellen namelijk beide even zwaar mee bij het bepalen van de eindstand.

De finale zal worden gespeeld op 12 en 13 december bij Leusderkwartier in Amersfoort.

Als U geïnteresseerd bent in de volledige uitslag, klik dan hier.


Aart van DronkelaarAb en Gangel met vlag en wimpel geslaagd