Finale en Promotie voor Leo

Geplaatst op 20 oktober 2023

Met veel machtsvertoon heeft Leo Doppenberg zich deze week geplaatst voor de Districtsfinale Libre 4e klasse (DAG). Leo was ingedeeld in een VW-poule bij BV 2 Brothers en wist daarin al zijn wedstrijden te winnen. Door een afzegging op het allerlaatste moment bestond de poule uit nog slechts 3 deelnemers, waaronder ook Brother Demmer. Rijk Jonker van BV Leusden maakte het drietal compleet.

In elke poule, ongeacht het aantal deelnemers, moet elke deelnemer 4 partijen spelen. Voor de poule bij BV 2 Brothers betekende dat dat elke deelnemer tweemaal tegen elke andere deelnemer moest uitkomen. Zodoende waren er op woensdag in totaal 3 partijen en op donderdag nog eens dezelfde. En om competitievervalsing te voorkomen moeten de deelnemers van BV 2 Brothers op beide dagen als eerste tegen elkaar uitkomen.

De eerste partij op woensdag was dus gelijk de clash tussen de Brothers Demmer en Doppenberg. Helaas liet het publiek het vreselijk afweten. Sterker nog, toen de partij begon was er helemaal geen publiek. En iedereen weet dat Demmer een enorme publieksspeler is, dus zonder de steun van zijn trouwe publiek kreeg hij van Leo dan ook een ongehoord pak op z’n broek. De moyennes liegen er ook niet om: Leo 1,4 en Bert 0,6. Leo daarentegen barstte inmiddels van het zelfvertrouwen en daar werd Rijk in de volgende partij de dupe van. Dat Rijk 10 caramboles minder hoeft te maken deerde hem totaal niet. Ook hier spraken de moyennes boekdelen: Leo (opnieuw) 1,4 en Rijk 0,64. In de laatste partij moest Bert het opnemen tegen Rijk en omdat het publiek (3 man sterk) inmiddels ook was gearriveerd wist Bert in deze partij wel een redelijk niveau te halen. Toch wist Rijk het nog best spannend te maken, maar bij de finish kwam hij toch nog 3 caramboles tekort. De moyennes: Bert 1,1 en Rijk 0,86.

Op de tweede dag hetzelfde scenario. Bert had zich vast voorgenomen om zich niet opnieuw te laten afslachten door Leo. De psychologische oorlogsvoering vooraf was dan ook niet van de lucht. Leo is echter een koele kikker en dacht alleen maar: “De strijd dient gestreden te worden met een keu en drie ballen en niet met de mond“. Wel was het verschil ditmaal wat kleiner, maar ook in deze partij had Bert heel weinig in de melk te brokkelen. De moyennes: Leo 1,3 en Bert 0,76. Inmiddels begon Leo behoorlijk met zijn buik vooruit te lopen en ook werd zijn stem steeds luider. Hij begon iets onoverwinnelijks over zich te krijgen. En dat straalde hij ook uit in zijn tweede partij tegen Rijk, want Leo speelde de beste partij van het hele toernooi. Die arme Rijk werd gedegradeerd tot figurant. Moyennes: Leo 1,56 en Rijk 0,68. De laatste partij (tussen Bert en Rijk) was dan ook nog slechts om des keizers baard, maar het bleek wel de spannendste partij van het hele toernooi te worden. Ook het niveau van beide spelers was beter dan op de eerste dag. Bert maakte de partij als eerste uit, terwijl Rijk nog een nabeurt kreeg, waarin hij om gelijk te spelen nog 3 caramboles moest maken. De spanning steeg naar een kookpunt, want pas bij de 3e bal miste hij. Zodoende kwam Bert uit op 4 punten en bleef Rijk met lege handen zitten. Moyennes in deze partij: Bert 1,22 en Rijk 1,04.

In de poule van Almere ’83 streden ook nog 2 Brothers om een plaats in de finale, nl. Kees de Wit en Arie van Rijsbergen. Op de eerste dag won alleen Kees een partij, terwijl Arie beide partijen verloor. Op de tweede dag ging het iets beter. Beide Brothers wonnen één partij, waardoor Kees op 4 punten uitkwam en Arie op 2 punten.

Nadat alle Voorwedstrijden in alle poules verspeeld waren bleek Leo in het totaalklassement de 1e plaats te bezetten met een overall moyenne van 1,405Bert de 9e plaats met een moyenne van 0,921, Kees de 11e plaats met een moyenne van 1,186 en Arie de 12e plaats met een moyenne van 0,831. Zowel Bert, Kees als Arie speelden allen onder hun aanvangsmoyenne. Leo daarentegen speelde maar liefst 16% boven zijn aanvangsmoyenne en bovendien betekent zijn moyenne van 1,405 dat hij promoveert naar de 3e klasse.

De finale wordt gespeeld op 4 en 7 december 2023 bij B ’67 in Amersfoort. Op basis van zijn moyenne is Leo daarvoor als 2e geplaatst. Zelfs Bert maakt nog een minimale kans op de finale, maar dan moet er wel een coronapandemie uitbreken, want hij is 3e Reserve.

Als U geïnteresseerd bent in de volledige uitslag, klik dan hier.
De indeling voor de finale vindt U hier.


Aart van DronkelaarFinale en Promotie voor Leo