“Laat de kopman het afmaken”

Geplaatst op 13 oktober 2021

Wedstrijdverslag BIOS 1 – Bv 2Brothers 6 (12-10-2021)

Na de zeperd van de vorige keer aan team6 de schone taak om de draad van de overwinningen weer op te pakken. De koppositie waren we kwijt maar de competitie was nog lang en dus genoeg kansen op herstel. Dat moest dan maar gebeuren tegen BIOS, de nummer 5 van de competitie. Onze kopman Ruud had helaas moeten afzeggen en dus deed Wytze weer een beroep op onze vaste invaller Marcel in de wetenschap dat hij bij team6 altijd zijn beste wedstrijden speelde. Nadat Wytze die avond Kees bij zijn huis had opgepikt, werd koers gezet naar Barneveld.

Ruimschoots op tijd kwamen we aan bij BIOS. “Welke film draait er vanavond”, vroeg Kees. “Nee, we komen hier niet om een film te kijken, we moeten hier gaan presteren”, antwoordde Wytze. We betraden de sfeerloze arena van BIOS en even later arriveerde ook onze 3e man Marcel. Kees kon gelijk aan de bak tegen Anton. Onder supervisie van zijn leermeester Gert van Beek, die daar moest kaderen kon hij laten zien dat de biljartlessen zijn vruchten af begonnen te werpen. Anton had echter tijdens de voorgaande wedstrijden van BIOS indruk gemaakt met goede resultaten en dus kon Kees zijn borst natmaken. In het begin gingen de mannen redelijk gelijk op, maar al snel maakte Anton het verschil met een serie van 13. Die klap kwam Kees niet meer te boven. 18 beurten later maakte Anton de partij uit en was Kees blijven steken op 17 caramboles en een moyenne van 0,94. Een flinke streep door de rekening dus voor team6. De tactiek ‘houd de kopman uit de wind’ kon meteen de prullenbak in.

Wytze mocht proberen wat goed te maken tegen Joop. Nadat Joop de afstoot had gemist liet Wytze zien dat het menens was. Met een serie van 9 deelde hij in de 1e beurt meteen een flinke tik uit. Ondanks een kleine inzinking in het midden van de partij kwam de overwinning daarna nooit meer in gevaar. Met nog een serie van 13 was het in 18 beurten gedaan met Joop. Wytze kwam uiteindelijk uit op een keurig moyenne van 2,5 en alles was weer mogelijk voor team6.

We schakelden meteen over op een andere tactiek: ‘Laat de kopman het afmaken’. Marcel mocht laten zien dat hij ook die tactiek beheerste. Zijn tegenstander Jan had deze competitie nog niet zoveel indruk gemaakt en dus lagen er kansen voor team6. Marcel begon vrij aardig en er leek geen vuiltje aan de lucht, maar al snel begon hij de meest simpele ballen te missen. Hierdoor kon Jan in de partij blijven hangen. Wytze moest daarna wel ingrijpen en vroeg een time-out aan. Hij nam Marcel mee naar buiten en vroeg: “Weet jij zeker dat je deze tactiek wel beheerst?” “Tuurlijk”, gaf Marcel aan, “en dat zal ik laten zien ook”. Na de time-out pakte Marcel de draad weer op en liet Jan volledig kansloos in 26 beurten. Zijn moyenne van 1.96 mocht er zijn. Zo kon team6 dus huiswaarts keren met een overwinning van 23-28 en blijven we meedoen voor de bovenste plaatsen.

Aldus Wytze Boonstra


Aart van Dronkelaar“Laat de kopman het afmaken”