Geen finale voor 2e klassers

Geplaatst op 13 november 2023

Afgelopen week deden 4 Brothers mee aan de Voorwedstrijden Libre 2e klasse. Bij deze Voorwedstrijden moet iedere deelnemer 4 partijen spelen en degene die als eerste 90 caramboles maakt wint de partij. De winnaar krijgt dan 2 punten, de verliezer “nul”. Is de partij in de 40e beurt echter nog niet uit dan wint degene die op dat moment de meeste caramboles bij elkaar heeft getikt. In dat geval levert winst echter slechts 1 punt op. In de 2e klasse lopen de moyennegrenzen van 2,400 tot 4,000. Het is dus zaak om in ieder geval boven de 2,4 gemiddeld uit te komen om niet te degraderen.

Bert van de Ree moest afgelopen maandag en dinsdag het spits afbijten bij BC Hoevelaken. De eerste partij was tegen de thuis spelende Tim Nijhof. Met de steun van het thuispubliek wist Tim deze partij vrij eenvoudig te winnen. Bert bleef steken op 70 caramboles en een matig moyenne van 2,121. Bovendien werd Bert’s speelstijl maar matig gewaardeerd, want bij elke piqué die Bert maakte werd vanuit het publiek gemompeld dat het wel biljardé moest zijn. Natuurlijk kwam dat het spel van Bert niet ten goede. Dat bleek ook wel in zijn tweede partij tegen Erik van de Weerd van KOT, want ook deze werd door Bert verloren, zij het dat hij nu slechts 1 carambole tekort kwam. Het moyenne van Bert was ook nu echter weer onder de maat: 2,225. Op dat moment stond Bert dus op een degradatieplaats.
Op de tweede dag ging Bert met lood in de schoenen opnieuw de strijd aan. Toch had Bert blijkbaar besloten om zich van alle kritiek niks aan te trekken en was hij van plan het achterste van zijn tong te laten zien. En daarvan was Rinie van Dasler van de Poedel de dupe. Bert speelde een puike partij en liet Rinie ver achter zich. Met een moyenne van 3,333 won hij niet alleen de partij, maar werkte hij zich ook mooi uit de nesten, want hij kwam weer ruim boven de degradatiegrens. De opleving was echter van korte duur want in de laatste partij was het weer één en al droefenis. Tegen Mike Wouterse van B’67 kwam het spel van Bert weer niet uit de verf en dus won Mike vrij eenvoudig. Het moyenne van Bert (2,166) was echter net voldoende om boven de degradatiegrens te blijven. Uiteindelijk kwam hij nl. uit op een overall moyenne van 2,404.

Op woensdag en donderdag werd de poule bij BV 2 Brothers afgewerkt. In deze poule waren Jan (Bever) Loedeman en Sjon Lieverst ingedeeld en ook nog 2 deelnemers van Almere ’83 (Jan Dekker en Rinus van der Wolde) en 2 van BV ’75 (Hennie Eerkens en Petra Kurvink). In de eerste ronde speelde Bever tegen Petra en Sjon tegen Rinus, maar zowel Bever als Sjon moest het onderspit delven. De moyennes waren echter zeker niet slecht, nl. 3,043 resp. 3,047.
In de 2e partij stond Bever tegenover Hennie en Sjon tegenover Jan. Ook in deze ronde moesten beide Brothers de eer aan hun tegenstander laten. Hennie speelde de sterren van de hemel met o.a. een serie van 35 (!), terwijl Bever niet verder kwam dan 45 caramboles en een moyenne van 2,368. Sjon maakte er in zijn partij tegen Jan helemaal een potje van. Hij kwam niet verder dan 42 caramboles en een bedroevend moyenne van 1,312, waarmee hij tot ver onder de degradatiestreep zakte.
Op de tweede dag begon Bever tegen Rinus en Sjon tegen Hennie. Met hard werken wist Bever in een spannende partij eindelijk zijn eerste punten binnen te halen, maar het niveau van beide spelers liet nog wel wat te wensen over. Bever kwam uit op een moyenne van 2,571. Sjon leek de handdoek al in de ring gegooid te hebben, want ook in zijn derde partij haalde hij bij lange na niet het niveau van een 2e klasser. Zijn moyenne van 2,040 drukte hem nog verder onder de streep.
In de slotronde trad Bever aan tegen Jan en moest Sjon het opnemen tegen Petra. Bever speelde tegen Jan een bijzonder spannende en hoogwaardige partij, maar moest helaas toezien hoe Jan met 1 carambole verschil de partij naar zich toetrok. Het moyenne van Bever (2,966) laat zien, dat hij de partij zeker niet cadeau heeft gegeven. Sjon wist zich tegen Petra nog wel enigszins te herstellen, maar dat was toch niet voldoende om voor een verrassing te kunnen zorgen. Met zijn moyenne van 2,608 kon hij bovendien niet voorkomen dat hij gedegradeerd is naar de 3e klasse.

De laatste Brother die in actie kwam in deze klasse was Bart van den Berg, maar daarvoor moest hij wel afreizen naar Almere. Bart begon met een partij tegen René Bos van DOS Harderwijk. Met een imposant moyenne van 3,600 gaf hij René het nakijken. Bart barstte natuurlijk van het zelfvertrouwen en ging vol vertrouwen de strijd in de 2e ronde aan met de thuisspelende Martin Kooij, die in de eerste ronde nogal teleurgesteld had. Martin speelde nu echter de sterren van de hemel  (moyenne 4,500) en liet Bart verbijsterd achter. Zelfs al had hij het niveau uit de eerste ronde gekopieerd dan had Bart het bij lange na niet gered. Het moyenne van Bart was in deze partij echter ook beduidend lager, t.w. 2,550.
Er was echter nog van alles mogelijk en dus ging Bart met goede moed de tweede dag in. Hij moest starten tegen Johannes van der West van DOS Harderwijk. Bart speelde een prima partij (3,000), maar trof (dat zul je altijd zien) een ontketende Johannes en daardoor verloor Bart ook deze partij en leken de kansen op de finale plotseling heel ver weg. Alleen met een overwinning in de laatste ronde bleef er nog een minieme kans en dus gooide Bart zijn hele ziel en zaligheid in deze partij. Arme Karel Zielemans (!), want ondanks dat Karel het thuispubliek aan zijn zijde had moest hij heel diep door het stof. Bart haalde met zijn moyenne van 4,090 een heel hoog niveau en dus was het afwachten of dat genoeg was voor een finaleplaats.

De districtsfinale is op 2 en 3 december bij BV 2 Brothers, maar we zullen daar helaas geen Brothers in aantreffen, want hoewel Bart zich wel had geplaatst ziet hij af van de finale, omdat Bart principieel niet op zondag speelt.

De rangschikking in het totaalklassement luidt als volgt: Bart eindigt op een 9e plaats (3,340), Bever wordt 15e (2,747), Bert wordt 21e ( 2,404)en Sjon wordt 26e (2,148). Hierbij moet worden aangetekend dat Ronald van Veenendaal, met zijn moyenne van 5,142, direct is gepromoveerd naar de 1e klasse en dus niet meetelt in het eindklassement.

Een totaaloverzicht van de eindrangschikking vind U hier.


Aart van DronkelaarGeen finale voor 2e klassers