Nico naar finale, Harry degradeert

Geplaatst op 19 november 2023

Afgelopen week deden 2 Brothers mee aan de Voorwedstrijden Libre 1e klasse. Bij deze Voorwedstrijden moet iedere deelnemer 4 partijen spelen en degene die als eerste 125 caramboles maakt wint de partij. De winnaar krijgt dan 2 punten, de verliezer “nul”. Is de partij in de 40e beurt echter nog niet uit dan wint degene die op dat moment de meeste caramboles bij elkaar heeft getikt. In dat geval levert winst echter slechts 1 punt op. In de 1e klasse lopen de moyennegrenzen van 4,000 tot 7,000. Het is dus zaak om in ieder geval boven de 4,000 gemiddeld uit te komen om niet te degraderen.

Nico Sandberg moest afgelopen maandag en dinsdag het spits afbijten bij DOS in Harderwijk. De eerste partij was tegen Paul Melkert van BC Hoevelaken. In een partij die bol stond van de spanning trok Nico op het nippertje aan het langste eind. Met slechts 2 caramboles verschil en een moyenne van 5,681 trok hij de overwinning nipt over de streep. Blijkbaar heeft Nico dit soort partijen nodig om in de flow te komen want in de 2e partij leek het of hij met een fluwelen handschoen aan speelde. Met veel machtsvertoon en een moyenne van 6,944 werd Tim La Gordt Dillié volledig overrompeld, want toen Nico na 18 beurten uitging was Tim nog amper op de helft. De eerste 4 punten waren binnen en dan is het heerlijk huiswaarts keren.
De tweede dag was min of meer een kopie van de eerste. Ook nu was de eerste partij de spannendste want de thuisspelende Jan Steenbergen is altijd een taaie tegenstander, vooral ook omdat hij vaak in woord en gebaar duidelijk maakt waarom het deze keer maar weer eens niet wil lukken. Het was voor Nico dan ook zaak om geconcentreerd te blijven. Ondanks dat het voor Nico niet zijn allerbeste partij was wist hij de partij toch in 23 beurten en met een moyenne van 5,434 af te ronden, zodat hij ongeslagen aan de laatste partij kon beginnen. En omdat de finale hem al bijna niet meer kon ontgaan kon hij in zijn partij tegen Jules Fikkers  (eveneens van de thuisspelende vereniging) lekker ontspannen spelen. En dan is Nico op z’n best, want ook nu weer gaf hij zijn tegenstander geen kans om ook maar in de buurt te komen. Met een moyenne van 6,578 gaf hij zijn visitekaartje voor de finale af. Een finale waarin ook Frits Meulensteen vertegenwoordigd zal zijn, want ook Frits vergaarde 8 punten. En hoewel Frits nu niet bestreden hoefde te worden zal hij hem in de finale wèl tegenkomen. Iets waar Nico nu al naar uitkijkt.

Later in de week moest ook Harry Freriksen voor dezelfde voorwedstrijden aantreden, maar dan in een poule bij Almere ’83. Harry trof het echter niet, want al direct in de eerste partij werd hij volledig overrompeld door een ontketende Martin Kurvink van BV ’75. De partij duurde slechts 16 beurten, waarin Harry tot 54 caramboles kwam en zodoende uitkwam op een moyenne van 3,375, ver onder de degradatiestreep dus. Om dat recht te trekken moest hij dus in zijn tweede partij uit een ander vaatje tappen. En dat gebeurde dan ook, al moet er bij worden gezegd dat zijn tegenstander Christiaan van Beek (eveneens van BV ’75) er echt een potje van maakte. Want ook al won Harry de partij, met zijn moyenne van 4,310 had hij zijn slechte resultaat uit de eerste partij nog niet helemaal goedgemaakt.
Dan moet het maar op de tweede dag gebeuren“, moet Harry gedacht hebben. Maar ook de tweede dag begon niet goed voor Harry. Het verschil met de eerste dag was echter dat hij ditmaal de nederlaag vooral aan zichzelf te danken had. Tegen de thuis spelende Wim van Dijk kwam zijn spel totaal niet uit de verf en kwam hij in 24 beurten niet verder dan een moyenne van 3,125. Toch gooide Harry de handdoek nog niet in de ring, want in zijn laatste partij tegen John de Kuiper van BBC speelde Harry een uitstekende partij, maar daar stond helaas tegenover dat John ver boven zichzelf uitsteeg met een moyenne van 8,333 (!), waardoor Harry toch nog met een kater achterbleef. Ook al omdat zijn moyenne van 5,266 net niet genoeg bleek om boven de degradatiestreep uit te komen. Het gevolg is dat Harry volgend jaar wellicht in de 2e klasse uit moet komen, vanwege zijn overall moyenne van 3,964. Inderdaad net niet.

In het totaalklassement is Nico op basis van moyenne op de 2e plaats geëindigd achter Frits Meulensteen.

De districtsfinale is op 9 en 10 december in Lelystad, waar wel Nico, maar helaas dus niet Harry, acte de présance zal geven. Leuk feitje is nog wel, mocht Nico de Gewestelijk finale halen, dat hij dan op 3 en 4 februari in zijn thuislocatie mag aantreden.

Een totaaloverzicht van de eindrangschikking vind U hier.


Aart van DronkelaarNico naar finale, Harry degradeert