Hoogtepunten speelweek 13

Geplaatst op 13 november 2023

Deze week hadden alle avondteams (3banders en libristen) vrijaf. Alleen de dagteams kwamen in actie maar bij 2 van deze wedstrijden werd een ware brotherstrijd uitgevochten. De dagteams 2 en 4 hadden een koppositie te verdedigen en moesten dat doen tegen hun clubgenoten van de dagteams 3 en 5.

Dagteam1 moest afreizen naar Almere voor de topper tegen Almere ’83 D1. Bij winst zou dagteam1 zich qua verliespunten koploper mogen noemen maar het liep helaas anders. Henny Thus, die de laatste weken in een blakende vorm steekt pakte de winst in zijn partij tegen Allerd Huiswoud. Slechts 21 beurten deed hij erover om zijn 60 caramboles bij elkaar te spelen. Dat zou een opsteker moeten zijn voor Henk Boerman, maar die kreeg in Gerard Driessen een getergde tegenstander tegenover zich. Het is niet dat Henk slecht speelde maar Gerard was deze partij een flink maatje te groot en won in 17 beurten. Ook Nico wist niet te winnen. Tegen Guus Baars speelde hij een, voor zijn doen matige partij en verloor in 19 beurten. Het gevolg was een nederlaag voor team1 maar de competitie is nog lang en er liggen nog voldoende kansen om die eerste plek te veroveren.
Dan de 4 andere dagteams; die moesten onder grote publieke belangstelling een onderlinge Brotherstrijd uitvechten. Ondergetekende mocht daar persoonlijk getuige van zijn. Zoals gememoreerd was de biljartarena van Bv 2Brothers goed bezet en konden de 4 teams na een flinke warming-up aan de bak. Dagteam2 nam het op tafel 1 op tegen dagteam3 en tafel 3 was gereserveerd voor de strijd om de koppositie in R3C tussen dagteam4 en dagteam5.
Omdat dagteam2 ‘thuis’ speelde mochten zij de volgorde bepalen en dus trapte Ab van Doornspeek als eerste af tegen kopman Johan Wolthuis van dagteam3. Het werd van beide kanten een wat moeizame partij waarbij vooral Ab niet echt in zijn spel kwam. Stoïcijns moest hij toezien hoe Johan de partij in 31 beurten naar zich toetrok. De 2e partij was die tussen Gangel en Hans Visser. Gangel trok deze partij tegen een hevig zuchtende Hans in 24 beurten naar zich toe en dus was de tussenstand weer in evenwicht. De laatste en beslissende partij ging tussen Gijsje en Kees de Geus. Gijsje ging als een raket van start met een serie van 6 en daar Kees even geen antwoord op. Later in de partij herstelde Kees zich en bereikte hij na 24 beurten als eerste de finish. Door de winst van dagteam2 blijven zij met ruime voorsprong de ranglijst in R3B aanvoeren. Dagteam3 handhaaft zich in de middenmoot.
Op tafel 3 begon de koploper in R3C, dagteam4 aan zijn onderlinge wedstrijd tegen de directe achtervolger dagteam5. Als eerste betraden Bert Demmer namens dagteam4 en Arie van Rijsbergen de arena. Bert lijkt het na zijn imposante reeks overwinningen even kwijt. Arie wist na 29 beurten de winst te pakken en zag Bert stranden op 4 caramboles van de finishlijn. Daarna was het de beurt aan Leo Doppenberg en Martien Koopman, de 2 hardhitters. Beiden wisten de ruimte van het groen laken goed te benutten en heel even leek het erop dat Leo de winst naar zich toe zou trekken. Maar Martien ging erop en erover met een serie van 10 en pakte na 37 beurten de 12 punten voor dagteam5. En dus stond de trotse koploper na 2 partijen achter met 16-24. Aan kopman Kees de Wit de taak om nog wat aan die achterstand te doen. Hij had ook nog een appeltje te schillen met zijn opponent Bart van den Berg vanwege een dikke nederlaag eerder dit seizoen. Bart haalde echter niet zijn normale niveau en zag Kees na 22 beurten met gedegen spel de winst pakken. Hiermee bleef de nederlaag voor dagteam4 nog wat binnen de perken. Achtervolger dagteam5 is echter wel tot op 3 punten genaderd en de spanning in R3C is weer helemaal terug.
Ook volgende week geven alleen de dagteams acte-de-presence en gaan we zien of onze mannen in alle poules blijven meedoen om de prijzen.

De uitslagen:
Almere ‘83 D1                    – Bv 2Brothers D1            30 – 25
Bv 2Brothers D2               – Bv 2Brothers D3            33 – 29
Bv 2Brothers D4               – Bv 2Brothers D5            28 – 31


Wytze BoonstraHoogtepunten speelweek 13